CdK Jaap Smit opent mausoleum Rijnsburg

Historie en toekomst komen samen

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland drs. Jaap Smit heeft woensdag 4 april het Mausoleum, de gedenksteen van de Graven en Gravinnen van het Hollandse Huis en het bijbehorende gebied, aan het Koomansplein in Rijnsburg heropend.

In 1975 werd het mausoleum onthuld door Koningin Juliana in het bijzijn van lokaal historicus Simon Leenheer. De skeletten die in 1954 werden opgegraven in en nabij de Laurentiuskerk, door Dr. Dijkstra werden onderzocht werden hierin bijgezet. De skeletten werden toegedacht aan de Graven en Gravinnen van het Hollandse Huis, waaronder de stichtster van de Abdij, Petronella van Saksen. Door de jaren heen verpauperde het mausoleum en werd er weinig aandacht meer aan het gebied besteed. Na vele jaren van doordringend aandacht vragen door het Genootschap Oud Rijnsburg voor deze historische plek werd in 2015 gehoor gegeven aan deze roep.

Restauratie
Het Genootschap Oud Rijnsburg is blij met de restauratie. Vooral de gedenksteen, het uiteindelijke graf was te makkelijk bereikbaar. Deze werd regelmatig respectloos toegeëigend door mensen die er niet hoorden. Grote wens van het Genootschap was een sierhek rond het mausoleum en het duidelijk aangeven van hoe belangrijk deze plaats is voor de lokale en zelfs nationale historie. Wethouder Jacco Knape vormde een werkgroep om de restauratie aan te pakken en in het kader van het kenmerkend kunstwerk werd een plan gemaakt voor het historische gebied tussen de Laurentiuskerk en de Burgt.

Ontwerp
Karin van Iterson van het Leidse ontwerpbureau Hakijk onderzocht de historie van het gebied en kwam met een prachtig ontwerp. Onderdeel van het plan waren de kunstuiting in de vorm van bogen, het sierhek rond het mausoleum, de aanpassing van het terrein en vooral de uitgebreide informatie om bezoekers over deze belangrijke, historische plek te informeren. Het geheel werd mede door de inzet van diverse commissies, verenigingen en sponsoren omarmd, hetgeen resulteerde in een nieuw elan voor het belangrijke gebied.

Open dag
Om dit heugelijke feit ook met de inwoners te vieren en het nieuwe gebied te laten zien, organiseert het Genootschap Oud Rijnsburg zaterdag 7 april een Open Dag. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen in het gebied en is de nieuwe expositie ‘Herinneringen aan een jarig dorp’ 1000 jaar  Rijnsburg te bezoeken. Deze wordt op vrijdagmiddag 17.00 uur door Flip Kromhout geopend in het Museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. Ook in de Burgt zal een kleine expositie, foto’s van de opgravingen voorafgaande aan de bouw van het mausoleum te zien zijn.