Chinese scholieren brengen bezoek aan Rijnsburg

Op 13 februari bezocht een groep Chinese scholieren Rijnsburg. De kinderen maken, samen met leerkrachten en een aantal ouders, een culturele trip door Europa. Zij bezochten onder andere het Louvre in Parijs, de steden Antwerpen en Gent en ook het leven van Spinoza stond op het programma. Hiervoor deden zij Rijnsburg aan.

Twee musea

De kinderen werden verdeeld in twee groepen. De ene helft bezocht als eerste het Spinozahuisen de andere helft ging naar Museum Oud Rijnsburg. Zij werden door vrijwilligers van het Spinozahuis en Genootschap Oud Rijnsburg geïnformeerd over het leven Spinoza en over de redenen waarom zijn gedachtengoed door autoriteiten en kerk werd afgewezen. Uiteraard werd deze informatie voor hen vertaald door een van de leerkrachten.

Na de rondleiding werd in de tuin van het Spinozahuis door een leerkracht nog een extra les over filosofie gegeven.

Bijzondere oplossing voor grotere groepen

In Rijnsburg is een oplossing gevonden voor het bezoek van grotere groepen cultuurtoeristen aan het Spinoza museum (>20 personen). Vanwege de beperkte ruimte in het Spinoza museum was het lastig deze grotere groepen te bedienen. Door de samenwerking met Museum Oud Rijnsburg is dat nu wel mogelijk. De groep wordt opgesplitst in twee kleinere groepen waarvan er één start met een rondleiding van een uur in het Spinoza museum waar verteld wordt over werk en leven van Spinoza. De andere groep start in Museum Oud Rijnsburg en krijgt daar een rondleiding, waarbij de nadruk ligt op de Collegianten.

Een bijzondere samenwerking tussen twee musea, waar beide besturen bijzonder tevreden over zijn.