Niets vermoedend was Wim de Beer (69) op woensdag 29 september aanwezig in het Rijnsburgs Museum, de plaats waar hij zich zo actief voor inzet. Hij was er heen gelokt in de veronderstelling dat het om een belangrijk moment van het Mausoleum ging. Voor de renovatie zou de eerste spade de grond in gaan maar hoe anders was de werkelijkheid?
Door Piet van Kampen
Wim, collega’s, oud-bestuursleden van het Rijnsburgs Museum en genodigden waren gezellig aan het keuvelen in afwachting van het moment-supreme en werden door gastvrouw Teuntje van Delft welkom geheten.
Dat moment kwam er inderdaad, nadat burgemeester Cornelis Visser het gezelschap aanvulde. De burgervader kwam echter met een heel andere missie naar de informele bijeenkomst die ook in het teken stond van het 40-jarig bestaan van het Genootschap Oud Rijnsburg. Na de burgemeester volgde er een heel gezelschap familieleden van De Beer, die zijn ogen niet kon geloven. Achteraf bekende hij: ‘Ik had wel een paar bekenden gezien die hier in de omgeving wonen, maar dat er familie uit Noord-Brabant was verbaasde mij’, bekende hij openhartig, nadat hij door de burgemeester als Lid in de Orde van Oranje-Nassau was benoemd. ‘Ik dacht nog wat komen die hier allemaal doen?’
Tal van activiteiten
Om voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking te komen moet degene die de eer te beurt valt wel het nodige voor de gemeenschap hebben betekend. Bij de Beer is dit zeker van toepassing. Katwijks eerste burger somde de staat van dienst op van de man die ‘zich enthousiast heeft ingezet voor de geschiedenis van Rijnsburg’. ‘U organiseerde tentoonstellingen, bent betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag, een expositie van Flora Rijnsburg, lid van de werkgroep archeologische vondsten, u bent lid van de Hollandse Ridderorde, u werkte mee aan het tot stand komen van de Cultuurbox met historische wandelingen door Rijnsburg en werkte ook mee aan de plaatsing van het beeld van Graaf Floris V dat in Rijnsburg is gekomen’, noemde Visser een aantal voorbeelden op. ‘Dit alles heeft ‘zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander behaagd om u als Lid in de Orde van Oranje-Nassau te benoemen’, aldus burgemeester Visser, die hem vervolgens het lintje op de borst speldde. Uitermate verbaasd liet de gedecoreerde alles over zich heen komen.
De Molen
Vervolgens nog een bijzonder moment. In het kader van het 40-jarig jubileum van het Genootschap Oud Rijnsburg bood de plaatselijk bekende kunstschilder Joop van Egmond een schilderij aan aan Teuntje van Delft, voorzitter van het Genootschap van de Rijnsburgse molen. Die was uiteraard zeer in haar nopjes met het kunstwerk dat ongetwijfeld een mooi plaatsje in het museum krijgt.
Overigens gaat de eerste spade voor de renovatie van het Mausoleum begin oktober de grond in.